Dirigent

Bart Van Beneden is dirigent voor zowel K.H. Ste-Cecilia Meerbeke als Jeugdharmonie Taccato.

Met overgave en een nieuwsgierige geest heeft de zoektocht van Bart Van Beneden om zijn kunst te uiten geleid tot een breed muzikaal project. Terwijl hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel startte hij met lesgeven, arrangeren en dirigeren op een jonge leeftijd.

Als solist speelde hij met diverse harmonieorkesten en bracht hij met strijkorkest de Concerto’s van Larsson en Glazounov. Op de 4th World Music International Soloist Competition in Kerkrade won Bart de eerste prijs en recent won hij de derde prijs op de International Golden Saxophone Competition in Odessa, Oekraïne.

In 2009 vormde Bart samen met drie getalenteerde vrienden het Anemos Saxophone Quartet (www.anemosquartet.com). Samen wonnen ze de Youth’n Classic Competition, de Nationale Adolphe Sax Wedstrijd voor ensembles en de International Chamber Music Competition in Luxemburg. Hun debuutalbum, Through Time, werd warm ontvangen in de pers. Ze speelden op festivals in België, Frankrijk, Nederland, Kroatië en Servië en werden meermaals uitgezonden op Klara.

Met Nele Tiebout, Pieter Pellens en Asagi Ito vormt Bart het saxofoonkwartet Scarbo, dat steeds op zoek gaat naar de samenwerking met andere kunsten. Met Yuika Hashimoto, topdanseres uit Rosas en P.A.R.T.S., brengen ze binnenkort hun eerste project ‘Pagine’.

Bart’s passie voor het dirigeren startte hij met zijn verwondering voor de klank van het orkest, waarna hij kon experimenteren en groeien bij zijn geliefde harmonieorkesten Meerbeke, Taccato en Musate in Ternat. Hij maakte zijn professionele debuut in juni 2015 met het Ensemble de Saxophones du Conservatoire Royal de Bruxelles met soliste Gema Fernández Arévalo en het concerto Chant des Ténèbres van Thierry Escaich.

Als leerkracht saxofoon en kamermuziek aan de Gemeentelijke Academie van Hemiksem, Schelle, Niel, creëert Bart samen met jazz saxofonist Joppe Bestevaar een cross-over benadering tot improvisatie in de instrumentles.